伊莉討論區

標題: 《樹大招風》喻大時代變遷 游乃海 借‧賊‧諷‧官 [打印本頁]

作者: rousseau73    時間: 2016-4-7 08:38 PM     標題: 《樹大招風》喻大時代變遷 游乃海 借‧賊‧諷‧官

如果電影《十年》是預示香港未來10年的景況,那杜琪峯跟游乃海監製、由三位新導演歐文傑、許學文同黃偉傑聯合執導的電影《樹大招風》,可以說是一套借大時代轉變、偷藏暗喻的電影。

電影開頭播出一段中英雙方簽署聯合聲明,結尾以97主權移交、港人至愛的前港督彭定康的囡囡彭雅思哭成淚人片段呼應,電影故事同時交代戲中3名大賊葉國歡(原型:葉繼歡,任賢齊飾)、季正雄(原型:季炳雄,林家棟飾)及卓子強(原型:張子強,陳小春飾)的下場。很自然令人聯想到香港主權移交,令不少人理想幻滅。片末更響起鍾鎮濤舊歌《讓一切隨風》,歌詞有「你似北風,吹走我夢……」確實聯想無限。

《樹》片監製游乃海前日為電影宣傳接受訪問時說:「電影本身係想講係時代過去,社會不斷變,人點樣立足。係個變化令你瀨嘢定係你自己本身呢?觀眾有聯想係唔緊要,你睇幅畫有嘢諗至有價值,呢個係種子嚟。

「無論電影、小說、畫都好,畀人睇完之後可以有南轅北徹嘅諗法,有人睇咗覺得好開心,有人會覺得好dark、好唔開心,最緊要令到人有思想、有思考,係我哋做電影要達至嘅嘢。部戲推咗出嚟,之後點聯想、討論就自己發揮。」

游乃海認為,電影越多聯想,可以有更多討論。有不同角度,才可以令事件更豐富:「聯想可以好離奇,就算一啲荷李活好商業嘅片,有人可以睇到好哲理同宗教,睇到好深。」

有人覺得,《樹大招風》片是反地產霸權及諷刺內地貪官比大賊還恐怖,游乃海笑道:「小春個古仔我哋冇提到岳華演嘅富商係做地產;至於小齊佢喺戲入面已經咁惡,你要搵人惡過佢,除咗官,真係諗唔到有乜嘢人可以仲惡,咁樣理解都合理。」

師承韋家輝及杜琪峯的游乃海自言《樹》片,是想借三名大賊的下場,去探討事情發生「是必然,還是偶然」,他說:「杜生(杜琪峯)一開始就畀咗呢個命題,所以戲入面我哋都加咗好多命運嘅嘢落去,好似回歸片代表必然會發生嘅嘢。我會覺得呢三個賊有戲中嘅下場是『必然』嘅事,歸根究底係人走唔出『貪、嗔、癡』,好似小齊佢易嬲,畀『嗔』影響咗,咪易錯導致失敗。」

心得:看罷解說,實在令人對《樹大招風》十分期待,希望快點可以看到這部片。

[attach]113817641[/attach][attach]113817642[/attach][attach]113817643[/attach][attach]113817644[/attach][attach]113817645[/attach][attach]113817646[/attach][attach]113817647[/attach][attach]113817648[/attach]

作者: oscar13    時間: 2016-4-7 09:47 PM

看起來很精采喔
大家應該都很期待吧
所以電影內容重要阿
若能吸引人想看就成功了

作者: zogol    時間: 2016-4-8 07:56 AM

蠻吸引人的劇情,很讓人期待。
作者: joino888    時間: 2016-4-8 10:09 AM

作者: a5720104    時間: 2016-4-8 11:30 PM

劇情跟選角上看起來是挺不錯的
只不過不知道實際看起來如何
期待能早日在台灣上映

作者: hantaikan    時間: 2016-4-14 04:11 PM

劇情跟選角上看起來是挺不錯的
期待能早日上映
作者: bbb4    時間: 2016-4-18 05:53 PM

很期待, 看起來很精采!!!

歡迎光臨 伊莉討論區 (http://www04.eyny.com/) Powered by Discuz!