伊莉討論區

標題: 再破紀錄!《屍殺列車》成台灣韓片No.1 [打印本頁]

作者: rousseau73    時間: 2016-9-4 02:17 PM     標題: 再破紀錄!《屍殺列車》成台灣韓片No.1

由孔劉、馬東錫、鄭有美等人主演嘅韓片《屍殺列車》,挾韓國首部喪屍災難片之名引起大眾關注,同樣喺世界各地亦相當受歡迎。電影上月25日正式喺香港公映,已經極速破經典韓片《我的野蠻女友》紀錄,成為香港電影史上最賣座韓片。同時計埋優先場同預售,不足8日已經破咗3千萬,相當厲害!

而電影噚日正式喺台灣公映,上映不足30個鐘就勁快破咗當地嘅韓片票房紀錄,係繼香港同新加坡後,《屍殺》再刷新紀錄成為票房No.1!據台灣媒體報道,《屍殺》上映首日已破2,300萬台幣(約564萬港元),打破全智賢、車太鉉主演嘅《我的野蠻女友》嘅全台2,200萬台幣(約539萬港元)嘅票房紀錄。
據了解韓片喺台灣上映嘅場次較少,電影嘅票房多靠口碑,由金敏喜等人主演嘅《下女誘罪》同《屍殺》一樣喺康城影展獲好評,不過《下女誘罪》喺台灣上映個半月僅得累積600萬台幣(約147萬港元),但已經係較好嘅成績,可見《屍殺》嘅口碑認真唔惹少。
而累積至今日,喺台灣上映不足2日,已經突破3,000萬台幣(約736萬港元),破埋2003年《姊魅情深》嘅2,500萬台幣(約613萬港元)累積票房紀錄,氣勢驚人。

心得:韓國娛樂片果真橫掃亞洲,只有日本可以抗衡一下。

[attach]115702473[/attach][attach]115702474[/attach][attach]115702476[/attach][attach]115702477[/attach][attach]115702478[/attach][attach]115702480[/attach][attach]115702481[/attach][attach]115702482[/attach][attach]115702483[/attach][attach]115702484[/attach][attach]115702485[/attach][attach]115702486[/attach]

作者: xnuuk3dp    時間: 2016-9-7 06:05 PM

光看預覽影片我就覺得這個我不會想去看= = 我不看恐怖的
作者: jun701110    時間: 2016-9-10 11:08 PM

說真的
我不懂這部戲是怎樣的
只知道最近大家都在說
作者: bouncer333    時間: 2016-9-11 09:26 AM

這部就是衝著壞家伙的馬大叔才看的!!!
作者: ayumi1983412    時間: 2016-9-11 03:30 PM

這部片真的不錯看
恐怖的成分其實不多
但是緊張感十足
而且劇情緊湊
刻畫人性這點也很棒
最後還有滿滿的洋蔥阿
作者: jun701110    時間: 2016-9-12 11:15 PM

不得不說
真的是很強的一部電影
從頭到尾都很刺激
賣得好不意外
作者: iisguagua    時間: 2016-9-13 05:17 PM

管他啥國, 這部是真的好看啊!

歡迎光臨 伊莉討論區 (http://www04.eyny.com/) Powered by Discuz!